Lintujen navigaattori

2.5.2020
Luin tänään YLE:n uutisen sääksipariskunnan hämmästyttävistä muuttomatkoista. Juttu löytyy tästä linkistä. Samasta aiheesta on kirjoittanut jo 12 vuotta sitten myös Suomen Kuvalehti artikkelissaan.

Miten on mahdollista, että tuollaisessa pienessä linnunaivossa on noin etevä suunnistustaito?
Takaisin löytäminen ei voi perustua matkan varrella olevien ympäristön piirteiden muistamiseen, koska ympäristö muuttuu muuttomatkan aikana luonnon ja ihmisen aiheuttamien muutosten myötä. Ainoa vaihtoehto on jonkinlainen ”navigaattori”, johon tutkimukset viittavatkin.
Ihmiset ovat kehitelleet droneja, joissa GPS ohjaa laitteen takaisin tai haluttuun kohteeseen. Jostain vastaavasta tässäkin on kysymys. Kun näet dronen tuskin ajattelet, että se on kehittynyt itsekseen. Miksi sitten luntujen navigointi olisi voinut kehittyä sattumalta? Jos sen toiminassa on pienikin häiriö, niin linnun suku katkeaa. Todennäköistä on, että arpapelillä se ei olisi koskaan voinut syntyä.

Tunnettu lintujen tutkija Lennart Saari kertoo lintujen suunnistustaidoista linkin jutussa. Eräiden lintujen muuttomatkat ovat täysin käsittämättömiä pituudeltaan ja haasteiltaan.

12:7 ”Mutta kysypä eläimiltä, niin ne opettavat sinua, ja taivaan linnuilta, niin ne ilmoittavat sinulle;

Olet poistumassa blogista Luomakunta ja ihminen

  Varoitus! Olet siirtymässä ulkopuoliselle sivustolle pois pelastus.org - sivustolta. Olen linkittänyt ulkopuolisen sivun on hyvässä uskossa, mutta en ole millään tavoin vastuussa ulkopuolisen lähteen sisällöstä ja koska en hallinoi sitä on mahdollista, että se on muuttunut linkityshetken jälkeen. Klikkaa alla olevaa linkkiä, jos haluat siirtyä tuolle ulkopuoliselle sivustolle. Jos et halua avata sitä klikkaa CANCEL.

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL