Herhiläinen hyödyntää aurinkoenergiaa ja viilentää lämpöpumpulla

Luomakunta yllättää jälleen

Tel-Avivin Yliopiston tutkijat ovat huomanneet, että eräs herhiläislaji (Oriental Hornet) osaa kerätä aurinkoenergiaa ulkokuorensa avulla.

Herhiläisen vartalon ruskeat ja keltaiset osat pystyvät keräämään aurinkoenergiaa. Hyönteisen takaruumiin ruskeiden ja keltaisten raitojen kykyä imeä auringon säteilyä ja keltaisen pigmentin ominaisuutta muuntaa se sähkötehoksi, esitellyt tutkija sanoo, että tätä toimintoa jäljittelemällä, yksinkertainen tapa hyvin tehokkaaseen aurinkoenergian hyödyntämiseen, voisi olla jo kulman takana.

Fotosynteesi on monille koulusta tuttu, mutta on löydetty myös eläinkunnan edustaja, joka pystyy hyödyntämään aurinkoenergiaa muuttamalla sen sähköenergiaksi.

Herhiläinen voi osata tehdä sen tavalla, jota emme vielä tunne. Tutkijat olivat havainneet tämän ominaisuuden jo vuosia sitten ja yrittivät jäljitellä sitä. Tutkimuksessa tuli esiin, että hyönteisen kuori tai ulkoranka kykenee keräämään aurinkoenergiaa.

 

Herhiläisten aktiivisuus paljasti erikoiset kyvyt

Entomologit olivat aiemmin huomanneet, että herhiläiset (Oriental Wasp), toisin kuin muut ampiaiset ja mehiläiset, ovat aktiivisia iltapäivällä, eikä aamuisin kun aurinko nousee. He myös huomasivat niiden kaivavan sitä kiivaammin mitä voimakkaammin aurinko paistoi.

Tämän havainnon pohjalta tutkijat huomasivat laboratoriossa tehdyissä kokeissa UV-säteilyn yksin vaikuttavan niiden aktiivisuuteen.

 

Valo muuntuu sähköenergiaksi

Tutkija ryhmä tuli siihen tulokseen, että herhiläisen ruskea kuori oli täynnä uria, jotka jakavat valoa erityviin säteisiin. Keltainen osa on täyttä neulanreikämäisiä syvennyksiä ja sisältää pigmenttiä nimeltä xanthopterin.  Näiden yhteisvaikutuksesta valo muuttuu sähköenergiaksi. Kuori nappaa valon ja pigmentti muuttaa sähköksi.

 

Lämpöpumppu hoitaa jäähdytyksen

Tutkijat havaitsivat myös useita hyönteisen ainutlaatuisia energiaprosesseja, jotka toimivat kuin ilmastointilaite tai jääkaappi. Hyönteisellä on pitkälle kehittynyt lämpöpumppusysteemi ruumissaan, joka pitää sen auringossa ollessa ympäristön lämpötilaa viileämpänä. Tämä on jotain mikä ei ole helppoa toteuttaa.

 

Luonnon jäljittely vaatii vielä lisätutkimuksia

Tutkijoiden yritykset jäljitellä herhiläisen tapaa kerätä auringon energia eivät tuottaneet hyvä tuloksia ja he suunnittelevat mallin uudelleen arviointia nähdäkseen, voitaisiinko luotoa jäljittelemällä löytää keinoja helppoon aurinkoenergian hyödyntämiseen.

Tutkija huomasivat myös kuinka herhiläiset hyödyntävät äänisignaaleja suunnistukseen pilkkopimeissä pesissään.

 

Oriental-Hornetin mitokondrion genomi selvitetty kokonaan 2017

Genomi on 16099bp:n pituinen ja sisältää 13 proteiinejä koodaavaa geeniä, 21 siirto RNA-geeniä ja kaksi ribosimi-geeniä.

 

Nuoren suunnittelijan kilpailun ensimmäinen palkinto 2018 (2018 Youth Design Challenge – First Place, High School)

Hornetin takavartalon raidoituskuvion mukaan 3D-tulostimella tehty aurinkokennon valon keräin paransi aurinkokennon virtaa 10 -27%.
Tällä keksinöllä lohkesi ensimmäinen sija lukiolaisten (High School) kilpailussa.

 

Tämä muistuttaa meitä luomakunnan ihmeellisyydestä. ”Katso luotoa ja huomaa, luojan luomaa parantaa ei voi”

 

Lähteet:

Science Daily 6.1.2011 https://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110105102725.htm

Complete mitochondrial genome of the Oriental Hornet, Vespa orientalis F. (Hymenoptera: Vespidae) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23802359.2017.1292480

Solar Concentrator Inspired by the Oriental Hornet: https://asknature.org/innovation/higher-efficiency-solar-panels-inspired-by-the-oriental-hornet/

Linkki tiedeartikkeliin: https://link.springer.com/article/10.1007/s00114-010-0728-1

Tiedeartikkeli pdf-muodossa: https://www.researchgate.net/publication/47680158_Solar_energy_harvesting_in_the_epicuticle_of_the_oriental_hornet_Vespa_orientalis

Muita juttuja tästä samasta aiheesta:

http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_9254000/9254445.stm

https://www.newscientist.com/article/dn19709-zoologger-the-solar-powered-electric-hornet/

Jätä kommentti

Olet poistumassa blogista Luomakunta ja ihminen

  Varoitus! Olet siirtymässä ulkopuoliselle sivustolle pois pelastus.org - sivustolta. Olen linkittänyt ulkopuolisen sivun on hyvässä uskossa, mutta en ole millään tavoin vastuussa ulkopuolisen lähteen sisällöstä ja koska en hallinoi sitä on mahdollista, että se on muuttunut linkityshetken jälkeen. Klikkaa alla olevaa linkkiä, jos haluat siirtyä tuolle ulkopuoliselle sivustolle. Jos et halua avata sitä klikkaa CANCEL.

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL