Tietolähteitä

Tältä sivulta löydät linkkejä eri sivustoille. Linkkien yhteydessä on yleensä lyhyt kuvaus siitä mitä linkin kohteen sisältö pääosin on.

INFORMAATIO ON KAIKEN PERUSTA

Hyvä asiantuntijaluento teemaillassa sitä mitä informaatio merkitsee, ja miksi elämää ylipäätään voi olla. Luennoitsija on Filosofian tohtori hyvin perehtynyt aiheeseen.
Samaa aihetta hän valottaa hieman eri suunnasta myös teemaillan toisessa osassa.

Seuraavan linkin luennossa pitkän uran solujen toimintaa tutkinut eräs Suomen arvostetuimmista tiedemiehistä kertoo mitä solujen biologia meille opettaa. Häneltä löytyy useita luentoja verkosta ja tässä (luento 20.12.2019) niistä yksi, jossa avataan sitä miten monimutkainen solu on.

Riistaeläintieteen dosentti, jonka ääni on tuttu monista luontoilloista, tuo foorumipuheessaan luonnon näkökulman siihen miksi täällä olemme.

ELÄMÄN KONEISTOT

Viime vuosien aikana on selvinnyt tarkemmin solujen rakenne ja toiminta. On kiehtovaa nähdä kuinka esim. bakteerit sisältävät pyörivän moottorin kaltaisia rakenteita, joiden avulla ne voivat liikkua hämmästyttävillä nopeuksilla. Nämä rakenteet sisältävät tavallista sähkömoottoria vastaavat rakenteet kuten kentän ja pyörivän ankkurin. Moottorit pyörivät protonien varausten avulla solukalvon eri puolien jännite-eron vaikutuksesta. Moottorien koko on atomitasoa ja niiden pyörintänopeus on tyypillisesti useita kymmeniä tuhansia kierroksia minuutissa.
Jo näiden olemassaolo on ihme saati sitten kun ajatellaan kuinka ne rakentuvat itse jokaisen solun syntyessä. Näistä löytyy paljon tietoa eri lähteistä. Kirjoittamalla hakusanoiksi vaikka: ”flagella” tai ”bacteria motor” löytyy myös paljon havainnollistavia tieteellisiä videoita.

Solujen dna sisältää käsittämättömän paljon tietoa, joka on pakattu hyvin pieneen tilaan. Tätä tietoa monistetaan soluissa käsittämättömällä nopeudella hienostuneissa molekyylitason liikkuvissa rakenteissa. Tämä koneisto toimii kuin kutomakone, joka kopio ja kutoo uuden dna-kaksoiskierteen valtavalla nopeudella ja samalla tarkistaa virheet ja korjaa ne. Ilman tällaista mekanismia ei tämä elämä voi olla mahdollista. Sillä sinä olet luonut minun munaskuuni, sinä kudoit minut kokoon äitini kohdussa. (ps. 139:13)

Solujen energialähteenä käyttämän ATP-syntaasi tapahtuu monimutkaisen koneiston avulla, joka pyörii 100 kierrosta sekunnissa (6000 RPM) kuin sähkömoottori. Tästä löytyy tietoa vaikka kuinka paljon hakusanalla: ”atp synthase”.

Solujen sisänen aineenvaihdunta hyödyntää molekyylitason rakenteita, jossa koko ajan rakentuvat ja purkautuvat putkimaiset rakenteet (microtubule) toimivat kuin teinä, joita pitkin aineita kuljettavat ”robotit” (kinesin, actin, prestin, myosin ja dynein) liikkuvat. Lihasten supistuminenkin perustuu moottoriproteinin troponin ja myosinin yhteistoimintaan. Näistä löytyy paljon myös videoita em. hakusanoilla.

Kun tutustuu edellä mainittuun on erittäin vaikea ajatella, että kaikki tämä olisi syntynyt sattumalta tai vähä-vähältä mutaatioiden kautta. Pienikin mutaatio näissä rakenteissa voi tehdä ne toimimattomiksi. Toisaalta solu ei voi toimia jos yksikin näistä osista puuttuu tai ei toimi. Lisäksi kun otetaan huomioon, että rapeutumista tapahtuu koko ajan. Se siis vähentää informaatiota haitallisten mutaatioiden kautta. Monimutkaisen elämän syntyminen vähä-vähältä on käytännössä ja teoriassakin mahdottomuus. Viimeaikaiset tutkimukset genettisten muutosten määrästä osoittavat, että suurin osa eläimistä ja myös ihmiset ovat olleet olemassa yhtä kauan tällä planeetalla. ”Eikö viisaus kutsu, eikö taito anna äänensä kuulua? ” (sanl. 8:1)

Niin, ja sitten on vielä virukset. Niitäkin on aivan käsittämättömän paljon. Kaikki eivät suinkaan ole pahiksia kuten esimerkiksi Bacteriophage, joka muistuttaa rakenteeltaan lähinnä kuuhun laskeutumisalusta. Se tappaa lisääntyessään valikoituja bakteereita, mutta ei eläin- eikä kasvisoluja. Tätä pidetään yhtenä mahdollisuutena myös joidenkin antibioottien korvaajaksi, mutta se vaatii vielä tutkimusta, koska se tuhoa vain hyvin specifisti tiettyä bakteerilajia, eikä tehoa lainkaan muihin.

Lisää lukemista löytyy mm. sivustolta Luominen.fi

Olet poistumassa blogista Luomakunta ja ihminen

  Varoitus! Olet siirtymässä ulkopuoliselle sivustolle pois pelastus.org - sivustolta. Olen linkittänyt ulkopuolisen sivun on hyvässä uskossa, mutta en ole millään tavoin vastuussa ulkopuolisen lähteen sisällöstä ja koska en hallinoi sitä on mahdollista, että se on muuttunut linkityshetken jälkeen. Klikkaa alla olevaa linkkiä, jos haluat siirtyä tuolle ulkopuoliselle sivustolle. Jos et halua avata sitä klikkaa CANCEL.

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL